AŞKIN ELİF HALİ

-Murat Varol yazdı.

askin-elif-haliAşk hakkında söylenen her söz, söyleyeni aşktan uzaklaştırır. Belki de uzaklık yakın olmaktır’

Tasavvufta, arap alfabesinin ilk harfi olan elif, şekil itibariyle “1” rakamına benzemesinden ötürü hem tanrının tekliğini hem de evreni ve tanrı’yı bir kabul etmenin simgesi olarak kabul edilir, şu halde aşkın elif hali her şeyin “1” olması ve kabul edilmesi halidir. Ya da ilahi, yani mecazi olmayan, yani gerçek aşktır bir nevi.

Aşkın Elif hali, lal olmuş dillerin göz perdesindeki yanılsamanın ötesidir. Aşkın ve Elif’in arasındaki yolun kendisine aşık olmaktır bu hal, bir güzelden en güzele giden serüvendir aslında. Aşk acısının verdiği ıstırabı zevk bilen gönüllerden geçer. “lâl olmuş dillerin ardında ihanetin eskitemediği bir umut vardır oradan girilir aşkın elif hâline!” Böyle adresini veriyordu şair aşkın en güzel halinin.askin-elif-hali1 Yunus’tan dizelerle Fuzuli’den beyitleri birleştiren, Şems’ in Mevlana’ nın boşluğuna sürdüğü merhemdir aşkın Elif hali. Yusuf ile dünya arasındaki duvarın kendisiydi bu hal. Bir gözü kapatıp bin gözü açtırandır.
‘aşkın elif halinde eliften habersiz
kendime ordular biçiminde
lal olmuş haller içindeyim
bir tebessüm kadar susturulmuşum hayata
açışına yarım kalmış çiçeğin
çengelli saçlarımdan kalbime büyümesi gibi… -Murat Çelik’

Böyle tanımlıyordu şair hem sarhoş hem dervişti aşka. Aşkın bin bir hali vardır. Beklide her insan kendi halince yaşar ve başkasının boşluğunda kendi aşkını çoğaltır. Siz bunu nasıl tanımlıyorsanız. Beklide siz adını koyarken eskiyecek o hal. Yanmanın kendisine aşık olana su ne çare derdi bir aşık. Sizlere tanımını hala bilemediğimiz aşkın en güzel halinden bahsettim. ”Kapı aralığında durduğumuz bu düşün masmavi gerçekliğinde kelimeler neyi ifade eder ki? Peşinden koştuğumuz hayat bizi kadehlerle kandırıyor, içindeki şarabı görebilenlere selam olsun!”

semazen-mavi

Yorum yazabilirsiniz...